vineri, 27 ianuarie 2023

L’isola dei monaci senza nome – de Marcello Simoni

             În 1544, armata corsarului ottoman Khayr Al-Din Barbarossa asediază coastele insulei Elba, în scopul declarat de a-l elibera pe Cristiano d’Hercole, fiul lui Sinan il Giudeo, care era ținut ostatic de principele di Piombino, Jacopo V Appiani.

Acesta este, în realitate, pretextul. Întrucât adevăratul interes al lui Barbarossa, ca și al celorlalte personje principale ale romanului, este acela de a afla teribilul secret al cărui depozitar era fiul lui Sinan: Rex Deus. Un mister care dăinuia încă din vremea lui Isus, și care, dezvăluit, ar zgudui din temelii creștinismul. Secretul a fost păstrat vreme de cincisprezece secole. Intarea în posesia acestui secret presupune urmarea unor indicii lăsate de un templier, iar acest drum este presărat cu intrigi, uneltiri, rivalități și bătălii pe mare. Mare care, potrivit destăinuirii autorului, este atât de îndrăgită de acesta, încât ”va curge mereu prin venele sale”.

Este o carte de ficțiune, bazată, totuși, pe fapte reale, găsite de autor în documente și scrieri istorice. Doar că aceste fapte sunt îmbrăcate în haina ficțiunii și evenimentele devin povești. Și e dedicată tatălui său, cel care, în copilărie, îl încânta cu poveștile sale.

Lectura mi-a folosit pentru a păstra legătura cu limba italiană. În acest sens, m-a ajutat foarte mult talentul lui Marcello Simoni de a relata întâmplările pline de suspans, astfel că mi-am păstrat interesul asupra cărții până la sfârșit.


Niciun comentariu: