duminică, 15 ianuarie 2023

Minciuni pe canapea - de Irvin Yaloma

 

El însuși eminent psihoterapeut, autorul explorează relațiile dintre psihoterapeuți și pacienți, sub aspecte mai puțin obișnuite, surprinzând cititorul cu situații paradoxale în care medicul ajunge să fie dominat de pacient.

            Acest lucru i se întâmplă tânărului psihanalist Ernest Lash, care, folosind tehnici experimentale în timpul ședințelor de terapie, cedează tentației confesiunii, devenind vulnerabil. Carolyne Leftman este persoana desemnată de acesta drept pacient care urmează să experimenteze această terapie a sincerității, dar  Ernest Lash își încalcă adesea principiul potrivit căruia nu trebuie să se destăinuie pacientului, decât în măsura în care această destăinuire îl ajută pe acesta. Iar când terapeuții consideră necesar, pacienții sunt rechemați pentru reparații gratuite, urmând exemplul marilor producători de mașini, oferindu-li-se o ”revizie psihanalitică” gratuită.

            Oamenii simt frustrări, neîmpliniri, nevoia de a fi acceptați și iubiți. Experimentează spaime și sunt copleșiți de anxietate. Ori sunt preocupați de propriul succes și câștig, intoleranți și aroganți, convinși că au întotdeauna dreptate. Până la urmă, chiar și terapeutul are nevoie de terapie. Iar aceasta se poate găsi în poezie, în muzică, în dans, în meditație. Important este ca aceste refugii să permită exprimarea creativității, a sensibilității estetice. Un ”ceva” care te definește și care dă sens vieții tale. Un fel de emblemă cu care intri în eternitate, care-ți rezumă întreaga viață.

            Pentru că, până la urmă, viața este asemeni jocului de șah: la sfârșitul jocului, pionii, regii și reginele, toți se duc înapoi, în aceeași cutie.

            O carte despre tainele sufletului și ale minții omenești.   

Niciun comentariu: