sâmbătă, 2 martie 2024

Sfârșitul competenței de Tom Nichols

            Expunerea la informații în era tehnologiei alimentează un egalitarism intelectual narcisist și orientat greșit, care afectează negativ orice tip de dezbatere. Astfel, omul de rând care își culege informațiile de pe internet ajunge să se creadă la fel de competent în medicină ori diplomație ca specialiștii din domeniile respective.

            Tom Nichols vorbește în această carte despre discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale. Se referă la Statele Unite și la americani, dar e conștient că toate aspectele evidențiate în carte sunt aplicabile, în aceeași măsură, întregii lumi civilizate. Că nu doar Statele Unite ale Americii sunt acum ”o țară obsedată de venerarea propriei ignoranțe”, dar în toate celelalte state (și nu doar occidentale), cunoștințele de bază ale omului de rând sunt la un nivel extrem de scăzut, iar din viața culturală și literară au dispărut decența, bunul-simț, masculinitatea, feminitatea, copilăria, bunul-gust, știința de carte, regulile gramaticale. Timp în care, studenții au devenit ”clienți prețioși” pentru instituțiile de învățământ, dobândind astfel multă stimă de sine și prea puțină cunoaștere.

            Autorul vorbește despre înlocuirea agresivă a opiniilor experților sau a cunoașterii tradiționale cu ideea insistentă că orice opinie în orice privință e la fel de bună ca oricare alta. Oamenii încep să creadă că, dacă au câteva informații despre ceva, devin competenți. Iar o dezbatere publică - indiferent de temă - regresează într-un război, în care cel mai important obiectiv este să demonstrezi că celălalt se înșală. De asemenea, vorbește despre biasul de confirmare, despre tendința de a căuta informații care doar ne confirmă opiniile, de a accepta fapte care doar ne întăresc explicațiile preferate, neacordând același credit informațiilor care o contrazic, respingând datele care pun sub semnul întrebării ce acceptăm deja ca fiind adevărat.

            ”Din nefericire, în secolul XXI faptul că multă lume face studii superioare are efecte contrare: cei foarte mulți care au făcut sau au avut de-a face cu o facultate consideră că sunt egalii educați chiar și ai celor mai proeminenți specialiști și experți. Anii de facultate nu mai sunt dedicați învățării și maturizării personale; în schimb, îmbulzeala tinerilor americani spre facultăți și competiția aferentă dintre acestea pentru a încasa taxele lor de studii creează o experiență orientată spre consumator, în care studenții învață mai ales că dreptatea este întotdeauna de partea clientului.(...) În cele mai grave cazuri, diplomele nu atestă nici instruirea, nici educația, ci frecventarea unor cursuri. În forma lor cea mai sumară, ele certifică doar plata la timp a taxei de școlarizare.” Autorul vorbește despre tinerii americani, dar... sună cunoscut, nu-i așa?

            Fără a aprofunda subiectul, Tom Nichols vorbește despre convingerile sale cu privire la ceea ce consideră a fi atacuri împotriva gândirii libere, despre faptul că universitățile și colegiile au devenit refugii ale corectitudinii politice, unde libertatea academică este ”sufocată de coduri draconice” impuse de ideologi studenților și cadrelor didactice.

            În 2008, scriitoarea Susan Jacoby afirma că cel mai tulburător aspect al marșului american spre ignoranță nu este ”lipsa cunoașterii în sine, ci aroganța cu privire la această lipsă”. Oamenii nu vor putea fi niciodată la fel de talentați sau de inteligenți, dar societățile democratice vor fi mereu tentate să insiste asupra egalității, expunând democrația pericolului ca oamenii să nu mai recunoască diferențele dintre egalitatea politică și egalitatea propriu-zisă. ”Astfel, când democrația este înțeleasă ca o cerere interminabilă de respect nemeritat pentru opinii nefondate, orice devine posibil, inclusiv sfârșitul democrației și chiar al guvernării de tip republican.”

            Tom Nichols este profesor de securitate la US Naval War College, a fost consilier în senatul SUA și este inclus în primii 50 de gânditori ale căror idei influențează politica și viața publică americane. Scrisă, deci, de un specialist, cartea nu poate decât să ne pună pe gânduri, mai ales că, - uitându-ne în jur, - e simplu să înțelegem că, iată, sunt domenii în care i-am ajuns pe americani.   

 

Niciun comentariu: