marți, 17 august 2021

Middle England

 


        Cartea oferă o analiză a lumii britanice contemporane, autorul folosindu-se de personaje eterogene pentru a prezenta povestea Angliei zilelor noastre, mai exact perioada referendumului privind menținerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. Nostalgie, deziluzie, confuzie și furie. Toate acestea experimentate de personajele care traversează perioada unei cenzuri ascunse, când totul se petrece sub masca libertății de expresie, astfel ca cei care stăpânesc să poată pretinde că totul e-n regulă. Când votul devine o pierdere de vreme pentru că toți politicienii îmbrățișează părerile la modă. O periodă în care viețile sunt trăite sub tirania unei idei, idee numită „corectitudine politică”.

        Sunt personaje pentru care modelul primar de relație se bazează pe antagonism și concurență; altele, naive, trăiesc într-o bulă și nu acceptă că există oameni care pot avea altă părere; iar pentru cei care se bucură de privilegii egalitatea este departe de a fi un deziderat. 

        „Printre crengi nehotărâte mergea o fată care era viața.”

        Middle England este și despre frumusețea ființei umane, despre ceea ce gândește, simte și iubește un om liber să-și decidă și să-și urmeze drumul. Despre viitorul care ne așteaptă dacă alegem să devenim oameni care nu mai sunt priponiți de legăturile strânse și restictive ale sângelui, religiei sau națiunii. 


Niciun comentariu: