de Umberto Eco
Un roman postmodern în care se împletesc realul şi imaginarul într-un mod inedit şi în care trecutul este susţinut şi de imaginile care ilustrează paginile cărţii.
Giambattista Bodoni (Yambo), o persoană de şaizeci de ani, trăise toată viaţa în preajma cărţilor fiind anticar, asemeni bunicului său.
În urma unui accident cerebral, Yambo suferise o uşoară formă de amnezie retrogradă şi îşi pierduse memoria episodică. Aducerile aminte pe care le mai păstra erau legate de întâmplări şi personaje din cărţile citite: „Capul meu nu era gol, ci se învârteau prin el amintiri care nu erau ale mele.”
Nu-şi amintea nici imagini, nici mirosuri, nici gusturi. Doar cuvinte.
Fiecărei întâmplări în faţa căreia era pus de noua sa viaţă îi asocia un citat dintr-o carte pe care, cândva, o parcursese: „Citatele sunt singurele mele felinare în ceaţă” se justifica Yambo disperat că ştia totul despre Alexandru cel Mare şi nimic despre micuţul său nepot, Alessandru.
Se simţea, într-un fel, asemeni lui Pipino cel născut bătrân şi mort copil. În orice caz, asemeni personajului lui Giulio Granelli, Yambo îşi începe călătoria spre trecut, spre a se redefini. Şi tot asemeni acestui personaj, avea să se dizolve în neant (sau în Tot) la sfârşitul călătoriei sale.
Ceaţa ce îi întuneca amintirile este un laitmotiv care însoţeşte povestea lui Yambo pe tot parcursul cărţii.
Pentru a-şi recâştiga trecutul hotărăşte să plece la Solara, locul unde şi-a petrecut copilăria. O zonă bântuită de ceţuri aproape tot timpul anului. Şi de iele.
Aici, Yambo se redescoperă treptat, pe măsura regăsirii eroilor din cărţile care îl marcaseră cândva.
Regăseşte şi revista ilustrată, cu copertă multicoloră, intitulată „Misterioasa flacără a reginei Loana”: „Acolo era explicaţia misterioaselor flăcări care mă agitaseră după trezirea din accident, iar călătoria la Solara capătă în sfârşit, un sens.”
Flăcările misterioase îl mistuie pe Yambo pe tot parcursul recompunerii trecutului său, inclusiv pe cel al rememorării anilor din perioada fascismului mussolinian. Descoperă că în timp ce şcoala îl educa în spiritul miturilor fasciste, el se refugia deseori în lumea cărţilor şi a revistelor care îi prilejuiau întâlniri cu eroi diferiţi de cei propuşi de cultura oficială. O altă lume, care îl iniţia într-o viziune diferită a Binelui şi a Răului.
Însoţit de Broasca de tablă, de Angelo Ursul, de ceaţa şi ielele din Vallone (înspăimântătoarea vale de lângă Solara), dar mai ales de cărţile sale, Yambo se regăseşte. E ca şi cum renaşte din paginile cărţilor ce-l marcaseră cândva.
Memoria de hârtie a lui Yambo este înlocuită, treptat, de o memorie adevărată în care el ocupă locul central. Şi, astfel, reapare chipul Lilei pe care Yambo îl recompune, trasând triunghiul just între reperele de care dispune (aşa cum descoperea comoara Clarabellei, în copilărie).
Lila se născuse dintr-o carte, în perioada liceului.
Şi, din nou, misterioasa flacără îi provoacă tahicardia.
Apoi totul se întunecă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu