marți, 21 ianuarie 2020
Kane and Abel; Wolf Hall
Cărțile nu au nicio legătură între ele. Doar că s-a întâmplat să le citesc, cumva, în paralel.
Pe prima am ales-o de pe raftul librăriei pentru că mi-a oferit oportunitatea de a-mi îmbunătăți experiența limbii engleze, fără să am prea mari așteptări de la ea. Cu toate acestea, sau poate tocmai de aceea, am fost impresionată de abilitatea autorului de a crea personaje și întâmplări care oferă cititorului un ”cocktail” de trăiri: mândrie, disperare, deznădejde, milă, dragoste, ură. De la viața plină de disperare și neputință a muritorului de foame din lagărele de muncă și exterminare din Siberia și până la viața milionarului de pe Wall Street și The 5th Avenue care hotărăște destinele financiare ale Americii și nu numai, poate fi, uneori, doar un pas. O carte despre condiția umană și despre felul în care orgoliul și trufia se dovedesc a fi deșertăciune și zădărnicie. Hell and Heaven. Kane and Abel.
*
Cea de-a doua este o carte scrisă superb, de o manieră foarte personală. Evocă o pagină din tumultuoasa istorie a Angliei, respectiv din vremea lui Henric al VIII-lea, controversatul și fascinantul Tudor. Personajele principale nu sunt pozitive sau negative, ci pozitive și negative, deopotrivă. Și Henric, și Cromwell, și Thomas Morus, și Cardinalul Wolsey sunt așezați în fața noastră nu doar cu cruzimile lor, dar și cu sensibilitățile lor, deopotrivă. Iar Thomas Cromwell este personajul central care fascinează prin ambiția și abilitățile sale. O carte de ficțiune, evident, dar documentată și care respectă adevărul istoric. Ceea ce m-a impresionat e felul în care autoarea își scrie opera. O ”punere în scenă”, mai degrabă. O scenă care se derulează în fața ta, fără să-ți dea răgazul să-ți iei ochii de pe ea fie și pentru o clipă. Hilary Mantel nu îți explică prea mult. Ești forțat, cumva, să ții pasul cu ritmul și gândurile personajelor și ale autoarei, bineînțeles. Și să nu-ți fie prea străină istoria Angliei și a Europei, din prima jumătate a celui de-al XVI-lea secol.
Și totuși, au ceva în comun aceste cărți: amândouă te ajută să înțelegi de ce a fost și continuă să fie valabil acel atât de dur: homo homini lupus.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)